Kuchnia tajska


Pad Thai

Nie byłabym sobą gdybym dla tajskiego jedzenia nie stworzyła dedykowanego wpisu.

Kuchnia azjatycka ma bardzo wiele wspólnego np. z kuchnią włoską, mimo, że nie doszukamy się raczej nawet 5 wspólnych składników.

W czym są więc do siebie takie podobne?


Pod względem popularności są dwiema najbardziej lubianymi na świecie.

Prostota - główną rolę gra właśnie ona, to ona nadaje jej tej kuchni niespotykaną świeżość i dziką radość płynącą z jej jedzenia.


Mając jeszcze przed sobą wyprawę do Tajlandii nie mogłam przestać myśleć o tym jedzeniu, które tak uwielbiam i o tym, że odkryję te wszystkie smaki w miejscu ich pochodzenia. Pierwszy pad thai, zupa tom yum i spring-rollsy były conajmniej entuzjastycznymi doznaniami (mimo, że niektóre jedzone w bardzo wątpliwych miejscach).

Wszystko to, w dodatku ubrane pięknymi barwami świeżych kwiatów i dodatków.


Słyszałam sporo opinii o tym, że niektórzy po 2-tygodniowym pobycie nie mogli patrzeć już na pad thai czy sajgonki. Owszem, potrawy w każdym miejscu się powtarzają, owszem, w turystycznych miejscach. Trzeba dostać się na lokalne targi, to już jest inny temat. Tam w każdej budce, których jest kilkanaście jak nie kilkadziesiąt, jest totalnie co innego.



Zupa lokalna z regionu Chiang Mai z wieloma grzybami

Śniadanie u tajów

Chicken cashew z ryżem jaśminowym

Ultraostra zupa serwowana ze stolika przy ulicy w Bangkoku

Langustynki kupione na targu


Mały przewodnik po najczęstszych potrawach:


Pad thai - tradycyjne danie składające się z makaronu ryżowego z krewetkami/kurczakiem lub wołowiną (rzadziej) i jajkiem, spajającym sosem rybnym z pastą tamaryndową. Posypujemy chili, orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung i kropimy sokiem z limonki.

Tutaj idealnie komponują się ze sobą słodycz, kwaskowatość, ostrość, słoność i umami. Żaden ze smaków nie powinien wysuwać się przed szereg. Ideał.


Tom yum (zupa) - zupa na bazie pasty tom yum, podawana z krewetkami, grzybami i przeróżnymi dodatkami azjatyckimi jak liście limonki kafir, galangalem, trawą cytrynową i chili.


Spring rolls - zawiniątka z papieru ryżowego, w środku znajdziemy mix świeżych warzyw i ziół, krewetki/kurczaka. Podawane z sosem słodko-kwaśnym.


Sajgonki - to nie to samo co usmażone spring rollsy. W środku najczęściej znajdziemy mielone mięso, dodatki warzywne oraz makaron sojowy.


Khao Pad - to ryż smażony po tajsku z dodatkiem warzyw/kurczaka/krewetek lub wieprzowiny. Często dla uciechy oka podawane w ananasie lub kokosie.


Cashew chicken - jeden z moich topów. Pierwszy raz jadłam kilkanaście lat temu w Australii i totalnie podbił moje serce. Chrupkość warzyw, miękkość kurczaka, słodycz prażonych orzeszków nerkowca i wszystko w przepysznym sosie.


Jeśli macie w planach próbować te smaki po raz pierwszy to nic tylko pozazdrościć. Smacznego!



  • Instagram - Czarny Krąg

© 2019 by Szczęśliwa w podróży